10 лесни начина да стопим калорийте

Калории, калорични храни, хранителни, отслабване, стопяване на калории, диета

Колко често оправдаваме недостатъчното движение с недостига на време. А в повечето случаи не това е причината да не се движим достатъчно, т.е. да не изгаряме достатъчно калории и да трупаме килограми.

Дори да приемем, че всекидневието на днешния човек наистина е много напрегнато, стига да има желание, винаги могат да бъдат отделени по няколко минути 3-4 пъти дневно.

По-долу от нас ще получите няколко съвета за лесните (и бързи!) начини да изгаряте повече калории:

1. След събуждане отделете 10-ина минути за раздвижване. Не е нужно да правите цял набор от упражнения – изберете 3-4, но ги правете без прекъсване в продължение на 10 минути. Нека бъдат за различни мускулни групи. На следващия ден направете други три и т.н.

2. Ако трябва да отидете някъде наблизо, поне веднъж на ден го направете пеша. Първият ден ще ви отнеме 15 минути, вторият – по-малко и така всеки ден.

3. Използвайте стълбите. В работата или у дома – забравете асансьора и се качвайте по стълбите. Колкото повече пъти толкова по-добре.

4. Дори седнали можете да се раздвижвате. Т.нар. изометрични упражнения не изискват кой знае какво движение, а помагат да се заздрави една или друга група мускули. Например, седейки пред компютъра, стягайте и разпускайте коремните мускули в продължение на 30-тина секунди. После направете същото с мускулите на краката. Специалистите препоръчват всяка мускулна група да бъде натоварвана по този начин поне 3 пъти дневно.

5. Купете си педометър. Това малко устройство, измерващо броя крачки, е едновременно полезно и забавно. Опитайте се всеки ден да добавите още малко към цифрата, която то отчита.

6. Ако вечерта сте уморени и ви се иска просто да поседнете пред телевизора, пробвайте следната техника: от време на време, за по 4-5 минути пробвайте да правите упражнения (дори без да ставате). Няколко коремни преси, няколко сгъвания в кръста и докосване на пръстите на краката. Контролирайте дишането, защото по този начин периодичните почивки и натоварвания ще успокоят работата на сърцето и белите дробове. Опитайте се постепенно да увеличавате натоварването през няколкото минути упражнения. След това ще имате поне половин час да починете. Вместо да отдъхвате между упражненията, ще се раздвижвате между почивките.

7. Изберете си по едно упражнение за всеки ден от седмицата и го правете в продължение на 7-10 минути. Това е идеално решение дори за тези, които твърдят, че нямат никакво свободно време.

8. Ако искате да е още по-просто – избирайте най-дългия път от едно място до друго. Дори да става дума за това да отидете от една стая до друга.

9. Вземайте стъпалата през едно. Полезно е както за краката и бедрата, така и за дишането.

10. Каквото и от горните да изберете, правете го с още някой. Доказано е, че по такъм начин човек става по-отговорен и мотивиран.

В крайна сметка: целта не е да станете професионални спортисти, а да изгорите няколко калории повече. Разбира се, че става дума за вас самите и вашето здраве – значи изисква известни усилия, но пък те се отплащат.
здраве.бг* Кулинарни рецепти за разделно хранене
Салата от целина
Салата от тиквички и орехи
Пиле с моркови и гъби
Мусака от зеле, картофи и ориз
Задушени зеленчуци с къри
Предястие с яйца и карфиол
Десерт от тиква и грис с канела

Selo-Banya.com - RSS

Популярни публикации

Лечебни препоръки