Кърлеж | Ухапване от кърлеж

Ухапан от кърлеж, Кърлежи, Опасни кърлежи, зарази, заразно ухапване, Нахапан от кърлеж, кърлежи по тялото, по бедрата, по гърба, по гърдите, по слабините, по шията, ухапан от кърлеж


В предвид на това че, кърлежите са преносители на няколко много опасни инфекциозни болести, като Лаймска болест, Марсилска, Ку и Кримска хеморагична треска, трябва непременно да се извърши лекарски преглед с оглед на евентуална необходимост от ваксинация срещу Тетанус и попълване на Бързо известие до РИОКОЗ (бившата ХЕИ) с изпращане на кърлежа за изследване на евентуално носителство на причинителите на гореспоменатите заболявания.

Това което трябва да направите през времето до прегледа е:

1. Намазване на кърлежа с мазнина ( вазелин, свинска мас, олио, крем ).

2. След 30 мин. се изтегля бавно и внимателно с пинсета или метални щипци,като същевременно се завърта леко по посока обратна на часовниковата стрелка, като кърлежът се запазва за да бъде предаден на лекаря, който ще го изпрати за изследване.

3. Мястото на ухапването се обработва с антисептичен разтвор (риванол, йодасепт, кислородна вода, калиев перманганат, пиоктанин, антибиотична маз-гентамицин, тетрациклин…)

Най-добре е да потърсете лекарска помощ.

Selo-Banya.com - RSS

Популярни публикации

Лечебни препоръки