Здравословно намаляване на теглото с Разделно хранене

Отслабване, диети, тегло, диетично хранене, здравословно отслабване


Диетите не са ефективни. Вече сте го разбрали? Повечето съвети за отслабване също не дават резултати. Да, знаете и това. Ако диетите бяха успешни, със сигурност всички щяхме да бъдем стройни и здрави. Дрехите с огромни размери и диетичните храни щяха да станат излишни. Диетата може да има успех, ако сте напълнели и никога преди не сте спазвали диети. Но ако досега сте опитвали диети пет, петдесет или петстотин пъти, този подход вероятно вече не е най-добрият.

Не се отчайвайте.
Първо, не сте сами, и второ, помощта е на една крачка разстояние от вас.
Пълна енциклопедия на разделното хранене възприема съвсем нов подход и цели да помогне на читателите да променят хранителните си навици към по-добро. Не е редно да го наречем диета – не и в смисъла, свързан с отслабването. Може би най-точен е терминът, който дала една германска медицинска сестра в свое интервю. Тя нарече разделното хранене диета с отношение. Използва тази формула от три месеца и беше отслабнала с 12,5 кг. Страхотно е – споделя тя. – Приемам 7600 килоджаула (1900 калории) и се върнах там, където би трябвало да бъда, без дори да съм се старала да го постигна.

Разделното хранене не е вълшебно хапче, но историята му показва, че помага изключително успешно на хората да достигнат желаното тегло.
За разлика от диетите с ниско съдържание на калории, които са обречени на неуспех, Пълна енциклопедия за разделното хранене ви показва как да успеете, като се храните по-здравословно и същевременно как да балансирате своето тегло в дългосрочна перспектива.

Тук ключовата дума е баланс. Разделното хранене, към което се придържаме, следвайки най-простите правила, е най-близката до балансираната диета от всички други системи. Освен това съответства на официалните препоръки за количеството растителни влакна, мазнини, плодове и зеленчуци, които трябва да консумираме.

За съжаление все още, поради липса на нужните средства, не е направено мащабно контролирано изследване на разделното хранене. Затова пък разполагаме с безброй индивидуални примери, споделяни от лекари и пациенти, както и с огромно количество положителна информация от хора, които са се запознали с разделното хранене от книгите и статиите. Освен това са правени малки изследвания, които демонстрират, че тази система е полезна не само като програма за отслабване, но и за облекчаване и на други здравословни проблеми като храносмилателен дискомфорт, мигрена, задържане на течности, хранителни алергии и сенна хрема.

Защо диетите не са ефективни в дългосрочна перспектива
Затлъстяването не е ново явление; то е проблем от векове. Дори Хипократ, признат за баща на медицината, забелязва, че има по-сериозна опасност хората с наднормено тегло да станат жертва на внезапна смърт. Сега обаче затлъстяването придоби епидемиологични размери. Казват, че една от всеки пет жени и един от всеки шестима мъже във Великобритания са клинично затлъстели. Смята се, че една трета от жените и половината от мъжете са с наднормено тегло. В който и да е момент 20% от хората се опитват да отслабнат. И дори още по-лошо – при хората, които постигат значително намаляване на теглото, 95 на всеки 100 от случаите то отново се възстановява. Човек обаче продължава да спазва диетата като средство за отслабване, продължава да се измъчва,но в крайна сметка напълнява дори още повече.

Наднорменото тегло или спазването на диети с цел отслабване са се превърнали в занимание, обсебило съзнанието на милиони хора. И сякаш това не е достатъчно, ами предаваме маниите си и на нашите деца. Хранителните разстройства и зависимости вече засягат малчуганите в началното училище. Когато майката е постоянно “на диета”, не е изненадващо, че децата се повлияват от нейното поведение.

И така, как да пресметнете идеалното си тегло?
Един от най-обичайните начини е да се използва съотношението ръст-тегло, определяно като Индекс на телесната маса (или ИТМ). Тази система не е особено надеждна, защото не е съобразена с разликите в размера на костите и мускулите или разпределението на мазнините. Така например водещият заседнал начин на живот служител в офис и активно спортуващият могат да имат еднакъв ИТМ, защото мускулите на маратонеца тежат повече от телесните мазнини на чиновника. Или един по-слаб човек с по-тежки кости може да покаже същия ИТМ като някой по-пълен човек с по-леки кости.

Също като таблиците за зависимостта между теглото и ръста, ИТМ може да бъде само ориентир. Не трябва да се съобразявате напълно с получените по този начин резултати.
Ако искате да изчислите вашия ИТМ, разделете теглото си (в килограми) на ръста (в метри) на квадрат (т.е. метри Х метри). Ето един пример.
Например вие тежите 82 килограма и сте високи 1,78 метра.
Умножете ръста на квадрат:
1,78 Х 1,78 = 3,168 м2
Остава само да разделите теглото си (82 кг) на получения резултат от повдигнатия на квадрат ръст (3,168 м2) = вашия ИТМ (25,85)
ИТМ между 20 и 25 се смята за нормален. Резултатът между 25 и 30 показва, че е налице наднормено тегло, а между 30 и 40 – че има затлъстяване, а над 40 – сериозна форма на затлъстяване. Следователно ИТМ 25,85 показва, че теглото ви е съвсем малко над нормата.
При тегло 65 кг и ръст 1.65 м ИТМ = 23,89:
65 : (1,65 Х 1,65) = 23,89
Това тегло е в нормалните граници.
Интересното тук е, че съм срещала много хора с подобен ръст и килограми, които смятат, че са с наднормено тегло.

Проверете теглото си по друг начин
Този метод ми даде един колега и учител. Той също може да се използва единствено като ориентир.
Разделете височината си (в инчове) на 66. Умножете получения резултат наквадрат, а след това – по 100. Към получената цифра добавете възрастта си. Ако вземем като пример горната височина, 1,65 м, са равни на 65 инча. И така:
65 : 66 = 0.985
0,985 Х 0,985 = 0,970
0,970 Х 100 = 97
97 + вашата възраст = вашето идеално тегло във фунтове
И така 97 + 45 години = 142 фунта (или 63,9 кг)
Този резултат е много близък до даденото по-горе изчисление на ИТМ.* Кулинарни рецепти за разделно хранене
Салата от целина
Салата от тиквички и орехи
Пиле с моркови и гъби
Мусака от зеле, картофи и ориз
Задушени зеленчуци с къри
Предястие с яйца и карфиол
Десерт от тиква и грис с канела

Selo-Banya.com - RSS

Популярни публикации

Лечебни препоръки