Научно обосновано ли е разделното хранене?

Диета, Диетолог, наука, хранене, Разделно хранене, калории, отслабване, упражнения, мазнини, зеленчуци, месо, хапчетаИ да, и не. Науката се раздвоява по отношение на това дали организма “различава” онова което е в храносмилателната му система, т.е. спори се за т.нар. въпрос за наличие на “храносмилателен интелект”. Част от учените разискващи въпроса излагат теории в доказателство на такъв, а други в полза на липса на такъв. Отново ще Ви се наложи да направите собствен избор.

ДИЕТОЛОЗИТЕ ТВЪРДЯТ, ЧЕ РАЗДЕЛНОТО ХРАНЕНЕ Е НЕОБОСНОВАНО И ОПАСНО!

Шелтън и неговите съвременни последователи категорично отхвърлят най-разпространените и традиционни съчетания на ястията, като например картофи и мляко, банички с месо, котлети с гарнитура и т.н. Според него подобно съчетаване на продукти е истинска отрова, защо киселата среда в стомаха можела да преработва само белтъчини и докато това ставало, въглехидратите, чакайки своя ред, ферментирали и отравяли нашия организъм.

Обаче в действителност ферментация на въглехидратите, както и на другите хранителни вещества в киселата среда на стомаха на здравия човек е принципно невъзможна. Концентрацията на солна киселина е способна да предотврати ферментацията и гнилостните процеси. Не се случва интензивно размножаване на бактерии в стомаха - то е възможно само в дебелото черво. Що се отнася до белтъчините, в киселата среда на стомаха те само започват усилено да се разграждат.

С една дума, Шелтън обосновава своята теория, пренебрегвайки куп други факти. Пропуснал е, а може да не е дооценил важната роля на дванадесетопръстника. Именно в него продължава преработването на мазнините, въглехидратите и другите компоненти на смесената храна. В дванадесетопръстника нискоалкалната среда избирателно успешно преработва всички основни компоненти на смесената храна. Белтъчините се преработват заедно с ферментите от задстомашната жлеза, въглехидратите - заедно с амилазите, а мазнините - с липазите.

Дори на човек да му липсва стомах, дванадесетопръстникът успява да преработи храната. Когато при тежки форми на язвена болест или при рак на стомаха хирурзите го отстраняват, те свързват хранопровода директно с дванадесетопръстника и хората получават шанса да живеят още дълги години.

Ето затова според физиолози, гастроентеролози, диетолози и лекари няма нито една научно обоснована концепция в подкрепа на разделното хранене.* Кулинарни рецепти за разделно хранене
Салата от целина
Салата от тиквички и орехи
Пиле с моркови и гъби
Мусака от зеле, картофи и ориз
Задушени зеленчуци с къри
Предястие с яйца и карфиол
Десерт от тиква и грис с канела

Selo-Banya.com - RSS

Популярни публикации

Лечебни препоръки