Ябълкова диета | Мит или реалност

Диета, диетолог, дита с ябълки, рецепти за диета, Ябълкова диета, ябълков сок, ябълки, здравословна ябълка, диетично хранене, диетична програма, ябълкитеТя се смята за почти идеална за отслабване.
Ябълките са ценен плод, в който присъстват почти всички необходими на организма витамини и минерални вещества, а също фолиева киселина, захар и пектин. За да се намали теглото и то да бъде задържано, ябълковата диета трябва да се провежда 1-2 пъти в месеца.

Съществуват няколко варианта:

1. В продължение на деня трябва де се ядат само ябълки и то толкова, колкото можем. Но задължително трябва да се приемат много течности. Препоръчително е това да са билкови отвари или чай.

2. За деня са ви необходими около 1,5 кг ябълки. При това вие не трябва да приемате никакви течности - достатъчни са ви течностите, съдържащи се в ябълките.

3. Още по-популярна е ябълково-млечната диета. 1 ябълка и чаша айрян се приемат 5-6 пъти дневно.

4. Седмична ябълкава диета:
- 1 ден - 1 кг ябълки.
- 2 ден – 1,5 кг ябълки.
- 3 ден - 2 кг ябълки.
- 4 ден - 2 кг ябълки.
- 5 ден -1,5 кг ябълки.
- 6 ден - 1 кг ябълки.
Може да се пие зелен чай и малко сухари от черен хляб.

Ябълковата диета – плюсове и минуси

Вариантите са няколко и всеки има своите специфични особености.
Ябълките са идеална основа за диета. В тях има витамини, микроелементи и вещества, подобряващи храносмилането. Но ябълковите диети не са полезни за всички, особено това важи за хората със стомашни проблеми или заболявания на червата. Например, хората страдащи от язва или гастрит с повишена киселинност не трябва да ядат кисели сортове ябълки, а да се задоволяват само със сладки или печени.
При недостатъчно производство на стомашен сок - точно обратното, трябва да консумират повече кисели ябълки. При камъни в бъбреците и хронични колити ябълките трябва да се ядат под формата на пюре.
Много внимателни трябва да са и хората, които страдат от алергии, независимо дали проявите са кожни реакции или астма. За тях да препоръчителни зелените ябълки, защото червено-оранжевите предизвикват изостряне на алергиите.

Ябълки, кисело мляко и мед
Най-лесният вариант на ябълковата диета е един разтоварващ ден. Той може да се провежда 1-2 пъти седмично. За 1 ден е препоръчително изяждането на 1,5 кг ябълки. Не трябва да се пият газирани напитки, а само минерална вода или слаб чай - черен или зелен. Дневно трябва да се приемат не по-малко от 2 л течности.
Ябълките изострят чувството за глад и много хора не могат да издържат само на този продукт и затова ябълките могат да се комбинират с кисело мляко (1-2 кофички дневно) или мед (3 ч.л. дневно).

“Тридневка”
По-продължителен вариант на диетата е разтоварването, продължаващо 3 дни. В храната трябва да се включат също белтъчини: месо, риба или яйчен белтък, но смесването на продуктите не се препоръчва - всеки ден може да се избира само по 1 продукт, който да се приема на обяд.
Ако предпочитате месо, препоръчителното количество е до 100 г дневно. Диетолозите препоръчват пилешко или говеждо.
Ако предпочитате риба, то тя трябва да е морска и порцията не трябва да превишава 150 г.
Ако изберете яйцето, то дневно можете де изядете само 1 белтък.
Два часа преди лягане можете да изпиете чаша айрян, но през останалото време трябва да сте само на ябълки.
Трябва да се пие и доста вода - 2-2,5 л дневно.

Ябълки и моркови
Най-продължителната ябълкова диета трае 1 седмица. И при нея се запазва принципа на тридневката, т.е. задължително трябва да се включи източник на белтъчъни. Порциите са увеличени двойно. Месо може да се яде до 200 г. 2 пъти дневно, а риба - до 300 г. Допустими са 2 яйчни белтъци. Към диетата се добавят сурови зеленчуци. Дневно могат да се изяждат по 2 моркова или чаша сок от моркови и 1 домат.
Количеството на ябълките е неограничено, като по-полезни са сладките или сладко-киселите сортове.* Кулинарни рецепти за разделно хранене
Салата от целина
Салата от тиквички и орехи
Пиле с моркови и гъби
Мусака от зеле, картофи и ориз
Задушени зеленчуци с къри
Предястие с яйца и карфиол
Десерт от тиква и грис с канела

Selo-Banya.com - RSS

Популярни публикации

Лечебни препоръки