Разделно хранене - какво е нужно да знаем за него?

Диети, Разделно хранене, диета, здравословно хранене, храни, отслабване, здраво тяло, тяло, организъм


Какво означава разделно хранене?

Разделното хранене е система за хранене, разглеждаща храната като сбор от хранителни вещества, разделени в няколко ясно дефинирани групи, като дефинира методика за тяхното ефективно съчетаване с цел подобряване на храносмилането, намаляване на времето за смилане и усвояване на храната и намаляване на отпадните храносмилателни продукти.

На какво се основава понятието *не смесване и смесване* на храни от определени групи?

Теорията е изградена на ниво биология и биохимия. Тя дефинира химичния характер на храната и процесите на храносмилане - попадане на храна в дадено звено на храносмилателната система, ответна организмова реакция на адаптация, обработка на храната и довеждането и до следващо такова звено. Основния коз на учените защитаващи постулатите на разделното хранене е способността на организма да “различава” храната, която попада в храносмилателната му система според химичните и параметри. Друг важен аспект на храносмилането според същите учени е активността на храносмилателните ензими в зависимост от киселинността на различните храносмилателни звена на организма.

Кои са тези дефинирани хранителни групи със собствени особености при храносмилане и какво ги обединява?

Според състава си съществуват няколко основни групи храни, съответно разпределени и класифицирани спрямо количественото съдържанието на определени изграждащи ги и участващи в структурата им вещества.

Ето и най-общата им класификация - според преобладаващата в тях хранителна съставка: Виж цялата тема


* Кулинарни рецепти за разделно хранене
Салата от целина
Салата от тиквички и орехи
Пиле с моркови и гъби
Мусака от зеле, картофи и ориз
Задушени зеленчуци с къри
Предястие с яйца и карфиол
Десерт от тиква и грис с канела

Selo-Banya.com - RSS

Популярни публикации

Лечебни препоръки