Съществуват много храни, които не се комбинират добре. Чаят пречи усвояването на желязото, затова е по-добре да го пиете между храненията, отколкото да го приемате по време на хранене. Също така няколко минерала (като калций и желязо) затрудняват абсорбацията и тялото не ги усвоява както трябва, когато са комбинирани. Ако се приемат хранителни добавки с калций или желязо, таблетките с желязо би следвало да се приемат с храна, докато калциевите таблетки – точно преди да си легнете.
Хранителните вещества обикновено се усвояват по-добре от храните, отколкото от хранителните добавки, и вие ще откриете желязо, съдържащо се в месото или в бобовите храни и семената, зърнените храни и ядките. Калцият може да се осигури от млечните продукти или обогатени с калций соеви напитки.Понякога не е необходимо да се тревожите за комбинирането на храните. Почти всяко от предлаганите основни менюта в света комбинира протеини и въглехидрати в едно и също ястие, от традиционните месо с картофи, до Азиатското пържено пиле с ориз, Близкоизточното ястие кускус с агнешко и използването на хляб към всяка храна в Средиземноморския регион. Абсолютен мит е, че плодовете трябва да се приемат самостоятелно. Те са идеална добавка към всяко хранене.
Общоприето е, че стомахът на човека би трябвало да е в състояние да смила всякакъв брой различни храни едновременно. Обаче храносмилането се управлява от химията на физическото тяло. Важно за здравето е не това, което консумираме, а това, което смиламе и усвояваме.
* Кулинарни рецепти за разделно хранене
Салата от целина
Салата от тиквички и орехи
Пиле с моркови и гъби
Мусака от зеле, картофи и ориз
Задушени зеленчуци с къри
Предястие с яйца и карфиол
Десерт от тиква и грис с канела